Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2007 16:13 - Лечение с пясък
Автор: tedimov Категория: Други   
Прочетен: 983 Коментари: 1 Гласове:
0



От стари времена пясъкът се използва за лечебни цели. Понастоящем този метод се използва предимно в средиземноморските курорти на Франция, Италия, както и в Румъния. У нас обаче е ограничена употребата му. 
Лечението с пясък е подходящо за ревматизъм, артрози, ревматоиден артрит, болестта на Бехтерев, след боледуване на остър ставен ревматизъм, навяхване, изкълчване, тендовагинити, травми, контузии, бурсити, ишиаси. 
За целта се употребява сухия и топлия пясък. В морските пясъци има силиций, калий, манганови, магнезиеви, калиеви, натриеви и други окиси, съставки от водорасли и елементи на морската вода и значително количество въздух, което обуславя неговата хигроскопичност. 
Лечебният ефект на пясъколечението се дължи на температурното и механичното действие върху организма. Финият затоплен пясък прилепва плътно към тялото, като запълва всички неравности и постепенно отдава топлината си. Физиологичното му действие се дължи на неговата ниска топлопроводимост, след като е поел значителна топлина. Това е причина пясъчните процедури да се понасят по-добре при високи температури в сравнение с водните. При това отделената пот се поглъща по пясъка и облекчава болния. 
Ето защо пясъколечението не обременява организма, понася се добре дори от болни със сърдечни увреждания, възрастни и деца. Разбира се, преди да пристъпи към лечението с пясък, болният ще трябва да се посъветва с домашния си лекар. 
При лечението с пясък в организма настъпва увеличено кръвоснабдяване и хранене на тъканите, усилва се обмяната на веществата, а това разнася възпалителни процеси, намаляват болките и спазмите, а чрез потоотделянето се изхвърлят вредни продукти от тялото. 
Естествено пясъколечението е по-застъпено на морския бряг, където се съчетава със слънцелечение. Температурата на пясъка трябва да бъде 40-50 С. За процедурата пясъкът се събира на продълговати купчини и след като се загрее от слънцето, в тях се прави вдлъбнатина, в която болния като покрива тялото си с 6 до 10 см.пясък, гърдите и корема-3-4 см., а сърдечната област се оставя свободна. Главата задължително е под чадър или се покрива с намокрена в студена вода кърпа. Пясъчната баня започва с продължителност 10 минути всекидневно се увеличава с 5-10 минути, до 40 минути максимално. След свършване на процедурата болният взема душ с морска вода /38С/,ляга завит в чаршаф и одеало, за да продължи да се поти. След спирането на изпотяването отново взема душ и почива 30 минути до възстановяването на температурното равновесие. Необходими са 15 процедури. Техниката на лечение с пясък при деца е същата, но процедурите траят 5 до 15 минути. Баните са особено полезни за деца, преболедували от рахит и детски паралич.




Гласувай:
0



1. анонимен - За съжаление в Бг никой не прави тези процедури.
09.08.2007 10:13
В света има места, които се рекламират с това лечение, например Египед. В най-затънтените им села на Червено море привличат туристи с тези процедури.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tedimov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 87391
Постинги: 29
Коментари: 51
Гласове: 720
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031