Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2007 10:41 - КАФЕТО – ЗА ИЛИ ПРОТИВ
Автор: tedimov Категория: Други   
Прочетен: 2466 Коментари: 0 Гласове:
0



Кафето е една от напитките на нашето ежедневие. В по-голяма степен, но не и изцяло фармакологичното въздействие на кафето се дължи на високата концентрация на кофеин – психоактивно лекарство с голяма сила. Кофеинът в зависимост от индивидуалните биологични особености и специфичната чувствителност може да повишава настроението и да действа като умствен възбудител. Много хора започват деня си с него, използват го като възбуждащо средство, защото те не са спали достатъчно или са спали лошо. Този “стартов тласък” трае 2-3 часа и след това същите тези хора търсят нова доза кафе, което поемат в почивката. Един здравомислящ човек веднага би си задал въпроса: “Това не изтощава ли тялото”? И сигурният отговор е да!

Все пак учените намират и добри страни на кафето, когато се понася. Водят го бързо лекарство при астма. Те са установили, че хората, които редовно пият кафе имат по-редки пристъпи на астма и “свиркане” (хрипове). Кофеинът разширява бронхиалните пътища.

Лошите страни на кафето са, че лесно се привиква към него, дава началото на главоболие, безпокойство и пристъпи на паника при някои хора. Когато се прекали с него, може да предизвика психични нарушения. Определено води до безсъние. Кафето (със или без кофеин) стимулира отделянето на повече стомашни киселини. Може да влоши сърцебиенето. Предизвиква движение на червата при мнозина, а при други – диария.

Въпреки, че някои медицински изследвания не откриват увреждания при нормална консумация на кофеин (по 3 кафета дневно) по мнение на проф.д-р Питър Бюс от Харвард, все пак съществуват много интересни въпроси. Ако в началото понасяте кафето, защо в последствие започва да не ви е добре с него? Явно е, че нещата опират до някаква динамика и началната поносимост се променя естествено на фона на вече влошено здраве. Дали телесното преизтощение не съсипва равновесието в него и кафето просто подпомага това нарушаване. Едно клетъчно изтощение е свързано с множество потиснати биохимични процеси, които иначе поддържат здравето и младостта. За сега няма преки доказателства, че кофеинът води до рак, а единствено до фиброкистоза на гърдата при повечето жени. Като се има предвид, че изследванията се правят за сравнително късо време, какъв ще бъде отговорът на изследванията за повече години – не е известно? Не се ли нарежда кафето и до други макар и не пряко отключващи вериги към образуване на неблагоприятни процеси – тумори, е все още въпрос без отговор. Ако сегашната наука е стигнала до заключението, че кафето няма вреден ефект върху кръвния холестерол, а повечето медици знаят, че то покачва кръвното налягане у повечето хора доста драстично и в предназначенията им за хипертония е изключване на кафето.

Доста лекари, както йогите и други източни школи за здраве и хармония не препоръчват кафе, ако желаете да продължите младостта си по-дълго. Вероятно има още неща, които трябва да се проучат за кафето.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tedimov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 87444
Постинги: 29
Коментари: 51
Гласове: 720
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930