Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2007 09:24 - Спазване на следните съвети относно храненето за хората подлежащи на непрекъснат стрес.
Автор: tedimov Категория: Други   
Прочетен: 1674 Коментари: 2 Гласове:
1



  • Намалете общото количество на мазнините и специално на тези от животински произход. Сведете консумацията на червени меса (свинско, телешко, говеждо, агнешко, овче) и колбаси до 3 пъти седмично. Всички видими мазнини от месата преди приготвяне на храната трябва да бъдат премахвани, ако не са махнати - не ги яжте. Консумирайте птичето месо без кожа. Не яжте сланина. Ограничете колбасите, сирената и млеката с високо съдържание на мазнини. Особено високо е съдържанието на мазнини (над 55%) в топените и деликатесните сирена като Чедар, Бри, Камембер, Синьо сирене, които трябва да се избягват. Предпочитайте мляко с 2% мазнини, краве сирене, кашкавал Витоша. Когато се храните на стол или ресторант, отстранявайте видимата мазнина. Избягвайте маслените и сметановите пасти и торти. Не слагайте сметана в кафе то. При приготвяне на сандвичи не мажете филиите с масло или ги мажете тънко.
  • При приготвяне на ястия слагайте растителна мазнина, но в малки количества. Растителните мазнини консумирайте предимно сурови в салатите. От растителните мазнини предпочитайте зехтина .
  • Избягвате консумацията на пържени храни. Ако пържите, правете го на висока температура за кратко време. Сменяйте мазнината във фритюрниците след 3 пържения. Не употребявайте при приготвяне на ястия мазнини, които са използувани за пържене.
  • Яжте риба поне 1-2 пъти седмично. Препоръчват се и другите морски храни като раци, скариди, калмари. Консумирайте и миди, ако сте сигурни, че са ловени в незамърсени води.
  • Увеличете консумацията на пресни зеленчуци и плодове . Яжте ги при всяко хранене и между основните хранения. Яжте повече зеленчукови ястия и супи. Всички зеленчуци и плодове са полезни. От зеленчуци те особено препоръчваме червени и зелени чушки, домати, лютеница, моркови, карфиол, коприва, спанак, зелен лук и чесън, грах и зелените подправки – магданоз, джоджен, дивисил. От плодове те особено полезни са ягодите, черното грозде, боровинки и къпини, френското грозде – черно и червено, кайсиите, пъпешите, кивито и както на всички е известно цитрусовите плодове - портокали, лимони, грейпфрут и мандарини.
  • Яжте по 1 кофичка кисело мляко дневно, за предпочитане с 1-2% мазнина. Ако обичате кефир, той също е полезен. Включвайте по-често и други кисели млека , съдържащи полезните млечнокисели и бифидо бактерии.
  • При нервно напрежение и проблеми със съня пийте по 1 чаша прясно мляко, особено преди лягане.
  • Не изключвайте хляба и спагетите от менюто си. Те не водят до затлъстяване , когато са в умерени количества. Структурата на съвременните диети за отслабване включва главно въглехидратни храни, с нормално количество на белтъците и ниско съдържание на мазнини. Особено полезни са пълнозърнестите хлябове и макаронени изделия. Те са по-богати на минерали, а също и на растителни влакнини, които намаляват риска от запек, така често срещан при заседнал начин на живот.
  • За ободряване при умора пийте чай или кафе , но без да прекалявате. За подобряване на умствената работоспособност хапнете малко ядки с мед , сирене или риба .
  • Ако консумирате алкохол, предпочитайте червеното вино. Една-две чаши червено вино на ден ще допренесе не само за релаксацията и доброто настроение, но и е здравословно.
Ако имате проблеми с теглото, намалете количеството на консумираната храна. Рязко ограничете приема на мазнини от всички възможни източници. Намалете консумацията на празни калории от захар и продукти, включващи захар, напр. безалкохолните напитки . Пийте безалкохолни напитки с диетични подсладители , напр. аспартам. Ограничете алкохола. Увеличете физическата си активност , правете поне 30 минути дневно на това, което обичате: ако обичате да се разхождате – ходете пеша, играйте футбол, възстановете практикуването на любимия спорт. Следете редовно теглото си.


Тагове:   Относно,   непрекъснат,


Гласувай:
1



1. anastasiia - :)
09.10.2007 23:42
Благодаря за безценните съвети!:)
Поздрави!
цитирай
2. tedimov - Към anastasiia
10.10.2007 00:45
Радва ме факта, че се усещам полезен!
Поздрави за теб и от мен! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tedimov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 87459
Постинги: 29
Коментари: 51
Гласове: 720
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930