Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2007 16:21 - Болестите не са случайни
Автор: tedimov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1397 Коментари: 5 Гласове:
0



image

Всеки човек идва на тази земя с определен набор от дарби и наклонности. Той е нещо като семе, чийто зародиш “чака” да бъде открит, “събуден” и развит. Но ако по една или друга причина това не стане навреме и той се заеме с неща, които не са “негова” работа, неизбежно идва моментът, когато неупотребяваните дарби и наклонности “напомнят” за себе си и най-често – с болест. В такъв случай болестните прояви, по един обиколен и принудителен начин, пренасочват и заострят вниманието (и енергията) на болния точно там, където трябва - към пренебрегнатите (и важни за него) жизнени сфери, дарби и наклонности. Така че болестта е преди всичко механизъм за себенамиране, себеразвитие и себеизява. И едва после – всичко останало. Тя идва като необходимия ориентир и водач в хаоса. А ето как най-общо могат да ориентират някои болежки: 
- Когато ви боли глава, това означава: пренебрегнали сте самия (-та) себе си и още – не ви достига смелост и самочувствие. 
- Сърцето ако ви боли, туй ще рече: пренебрегнали сте любовта и творческите си способности и изяви. 
- Боли ли ви стомах, това иде да каже: пренебрегнали сте своето семейство, нуждата да се грижите за някого или нещо... и за вас да се грижат така. 
- Болките в червата – пренебрегнали сте практическите знания, умения и опитности. В този случай не обичате своята работа. 
- Болките в бъбреците означават, че пренебрегвате съпруг (съпруга) или партньор (партньорка, партньори), а също така – собствената оценка и собствения избор за нещата и хората. 
- Болките в гърлото – пренебрежение към яденето, пиенето, пеенето, музиката, удоволствията в живота, контактите с Природата… и парите. 
- Имате ли болки (болест) в половите органи – пренебрегнали сте своята нужда да проявите в нещо повишената си творческа енергия. 
- Болките в белите дробове означават пренебрежение към повишената ви нужда от събеседник (-ци), конкретна информация и знания. 
- Болен черен дроб – пренебрежение към морални норми, мечти и планове за бъдещето и най-вече – недостиг на Вяра. 
- Болките в костите и кожните проблеми – пренебрегвате своята професионална кариера, нехаете за упражняваната от вас и над вас власт, имате слаба лична защита. 
- Болките в зъбите – пренебрегвате (злоупотребявате с) хищническото у себе си. 
- Болките в ушите – пренебрегвате нуждата си от уединение. 
- Болките в очите – пренебрегвате нуждата си от яснота. 
- Болките в носа – пренебрегвате предварителното проучване (разузнаване). 
- Болките в ръцете – пренебрегвате конкретните условия и етапите на едно или друго осъществяване. 
- Болките в краката – пренебрегвате нуждата си от промяна. 
- Депресия – пренебрегвате нуждата си от живот в единство с околния свят. 
- Шизофрения – пренебрежение (злоупотреба) с повишената ви нужда от свобода. 
- Инсулт, Алергия и Рак – пренебрегвате нуждата си от свобода в любовта и на любов в свободата. 
Този списък може да е много дълъг. А най-общо: когато е налице пренебрежение, възникват болестите на недоимъка (недохранването), а при злоупотреба – болестите на излишъка (острото възпаление, контузията). И не може да има трайно излекуване или предпазване от каквото и да е, ако няма трайна промяна във вашите приоритети и в начина ви на живот. Ако не откриете своите дарби, вътрешна посока и сила и не ги следвате неотклонно .




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svoboda64 - Поздравления за темата:))
30.07.2007 14:30
Отдавна ме интересува. Тя стои в основата на източната медицина. Само че там доста по-разгърнато са изследвани причините. Вашето "пренебрегване" скрива динамиките на "недостиг" и "излишък", на "блокаж" или "стаза" и т.н.
Но съм съгласна с Вас, че става въпрос за непознаване на себе си, а оттам за невъзможност за целенасочено използване и направляване на жизнената енергия, която се превръща в болест. И като не можем да употребим "градивно", преработваме даденостите си "деградивно":)) Но както се казва, няма празно!

цитирай
2. tedimov - svoboda64
30.07.2007 14:47
Тук главното е пренебрежението и злоупотребата като причина за посочените по горе болести.
А Вие дали успяхте да ревизирате вашите преоритети и превъплатите същите в начина ви на живот? Ако не сте - побързайте. Това те кара да се замислиш нали?
цитирай
3. svoboda64 - Благодаря за напомнянето, Tought:))
30.07.2007 15:03
Не се зачетох в името на блога. Но сега вече ще знам в какъв контекст да чета посланията ти: като каращи ни да се чувстваме good, cool, great, sick, heavy, safe:))

Искрено благодаря, че ме накара да науча нещо ново в добре забравеното старо. Без превземки:))

Лек ден и много добронамерени :))))))))))))))
цитирай
4. анонимен - Bravo!
09.08.2007 10:10
Mnogo polezen blog! Temata e strahotna i mnogo interesna.
цитирай
5. temenuga - Подобни мисли, превъплътени в реална жизнена позиция...
21.08.2007 13:02
...са индикатор за проялвенията на новото мислене, което е синтез на градивната необходимост от подобна мъдро интернализиране на духовното в собственото ни висше Аз и в брънките на ежденевието.
Поздравления за постинга и за вложеното съпричастие към всечовечната проблематика! Определено полезен блог, предизвикващ доста многопластови и разнопосочни радиации на мисълта...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tedimov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 87475
Постинги: 29
Коментари: 51
Гласове: 720
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930